אם אין לכם פטור מוויזה לארה״ב, סביר שתצטרכו לעבור תהליך הנפקת אשרה לכניסה לארה״ב, בקשות הכניסה לארצות הברית, נקראות וויזה, כאשר יש מספר סוגי וויזות ולכל וויזה יש תת קטגוריות שונות. וויזת העבודה האמריקאית, היא הוויזה הנחשקת ביותר מבין הוויזות הקיימות, שכן היא מאפשרת להיכנס לארץ ההזדמנויות הבלתי מוגבלות.
אז עבדנו קצת (אמנם בלי וויזה לארה״ב), בכדי לעשות לכם מעט סדר בוויזות העבודה לארצות הברית.
הקדמה קצרה
למן הקמתה, ארצות הברית הייתה חלום למהגרים שחיפשו עתיד טוב יותר למשפחתם ולעצמם ולאורך מרבית השנים ועד ימינו היא הייתה חלום ההגירה הגדול ביותר. בשלב מסוים, הממשלה האמריקאית הבינה שהכמות הבלתי נגמרת של מהגרים פוגעת באזרחים ובמדינה. בעקבות כך, היא החלה בשני תהליכים מקבילים, הגבלה משמעותית על כניסת מהגרי עבודה ופיקוח פנימי על מהגרים שנכנסו באופן לא חוקי או שתנאי האשרה שלהם פגה.
כיום, המגמה של הממשלה היא לאפשר מהגרי עבודה סביב שני תנאים מרכזיים. האחד, שהם תורמים לכלכלה האמריקאית, כלומר מייצרים מקומות עבודה, משלמים מיסים, מגדילים את הצריכה. התנאי השני, שמדובר בתחומי עבודה הדורשים ידע והשכלה מסוימת או מקצועות שיש בהם מחסור קבוע של עובדים וכדומה.
נכון לשנת 2022 ממשלת ארצות הברית מקצה כל שנה כ – 140,000 וויזות עבודה והן מחלוקות ל- 5 קטגוריות.
וויזות עבודה
ברוב גבוה של קטגוריות וויזת העבודה, על המעסיק או הסוכן המייצג את המבקש, לקבל אישור לתעסוקה ממשרד העבודה האמריקאי. לאחר קבלת האישור, ניתן להגיש בקשה לוויזת עבודה (טופס I-140) וזאת בהתאם לקטגוריה הרלוונטית של תחום העבודה או הידע.
וויזת E1 – בעלי מקצועות מעודפים ואנשים להם יכולות יוצאות דופן, (אנשים בעלי יכולות יוצאי דופן יכולים להגיש את הבקשה לוויזה באופן ישיר).
וויזה זו כוללת 3 קטגוריות משנה
- אנשים בעלי יכולות יוצאות דופן בתחומי המדעים, אומנויות, חינוך, עסקים וחלק מענפי הספורט. מגישי בקשה אלו צריכים להיות בעלי רקע מוכח המעיד על היכולות שלהם. כאמור, עובדים אלו אינם זקוקים למקום עבודה ספציפי ויכולים להיכנס ללא הזמנת עבודה כל עוד הם יעבדו בתחומי היכולת המיוחדת שלהם.
- בעלי מקצוע בכירים (פרופסורים, חוקרים) בעלי ניסיון מוכח של 3 שנים לפחות במחקר או בהוראה בתחומים מוכרים. קבלת הוויזה מותנית בהצעת עבודה מטעם מעסיק (לרוב במוסד להשכלה גבוהה).
- מנכ”לים, מנהלים שעבדו במהלך תקופה של עד שלוש השנים האחרונות כמייצגים של עסק אמריקאי או שלוחה שלו או חברת בת שלו במדינה אחרת. לקבלת הוויזה נדרשת הצעת תעסוקה של המעסיק והיא חייבת להיות הצעה לתפקיד ניהולי.
וויזת 2E – מיועדות לאנשים בעלי תארים מתקדמים ובעלי יכולות גבוהות. מועמדים אלו חייבים לקבל הצעת עבודה ממעסיק. אם כי, יש מצבים שניתן להגיש פטור מהצעת עבודה באם הסיבה של בקשת הפטור תהיה לטובת הצרכים הלאומיים של ארצות הברית.
מבחינה סטטיסטית תחום זה מקבל כ – 30 אחוז מסך כל הוויזות המוקצות לעבודה, כולל וויזות של E1 שמכסתן לא נוצלה.
לוויזה זו יש 2 קטגוריות משנה
- אנשים בעלי תואר מתקדם (מעל תואר ראשון) או בעלי תואר ראשון, אך עם ניסיון עיסוק של חמש שנים לפחות בתחום המדובר.
- אנשים בעלי יכולות גבוהות בתחומי המדעים, אומנויות ועסקים (בעלי מומחיות העולה על הממוצע שלרוב קיים בתחומים אלו).
וויזת 3E – מיועדת לאנשים בעלי מיומנויות מקצועית מובחנת ועובדים שאינם מיומנים. מועמדים אלו חייבים לקבל אישור בקשה להעסקה ממעסיק, וכל אישורי העבודה יעברו דרך משרד העבודה.
לוויזה זו יש 3 קטגוריות משנה
- עובדים שלמקצוע שלהם נדרשת הכשרה של לכל הפחות שנתיים או ניסיון בתחום שאינו זמני או עונתי (בהתאם להגדרות האמריקאיות של עונתי/זמני).
- עובדים שתחום המקצוע שלהם מצריך תואר ראשון ממוסד אקדמאי בארצות הברית או תואר מקביל במוסד אקדמאי מקביל במדינה המקור.
- עובדים שאינם מיומנים, אך מסוגלים למלא תפקיד הדורש הכשרה נמוכה מפרק זמן של שנתיים והם אינם עובדים בתחום מקצועות זמניים או עונתיים.
ההקצאה של וויזות אלו עומדת על כ – 30 אחוז מסך הוויזות המוצעות בשנה, יחד עם וויזות של נוצלו מוויזותE 1+ 2.
וויזת 4E – עולים חדשים חריגים. מדובר בקבוצה הכוללת סוגים שונים של אנשים שרובם ככולם קשורים לסוג עבודה שהם עשו או בני משפחותיהם עבור ממשלת ארצות הברית במדינות אחרות. מעיין מחויבות של ארצות הברית לכל מי ששירת אותה, לרוב באזורי סיכון או מחלוקת.
למשל, מתורגמנים מאזורי מלחמה בה השתתפו כוחות אמריקאים, עובדי ארגונים בין לאומיים, משרתים בצבא נאט”ו, מגויסים זרים לצבא ארצות הברית ואחרים.
וויזה זו כוללת כ – 7 אחוז מכלל אשרות וויזת העבודה הניתנות.
וויזת 5E – משקיעים עולים. וויזה זו מיועדות לזרים המשקיעים במפעלים חדשים המייצרים מקומות עבודה לאזרחים אמריקאים.
תוספות מידע שטוב לעת
בני משפחה – מי שקיבלו וויזת עבודה יכולים להגיש בקשה גם עבור בני משפחותיהם, להציג מסמכים, לשלם אגרות ולעבור בדיקות רפואיות. אנשי השגרירויות הם אלו שבוחנים את הבקשה של בני המשפחה.
תהליך בדיקת הבקשות – כל הבקשות נבדקות לפי הסדר הכרונולוגי של הגשתן ובהתאם למכסת הוויזות הקיימות. בעקבות כך בקטגוריות מסוימות להן יש דרישה גבוהה, זמני ההמתנה יכולים להגיע לכמה שנים.
עמלות – כל סוגי הוויזות כוללות תשלומי עמלות, בהתאם לסוג הוויזה. בכל מקרה, כל מגיש בקשה, כולל בני משפחה וילדים נלווים מחויבים בתשלומי אגרות.
לקריאה נוספת אודות עלויות הוצאת וויזה לארה״ב >>
אין וודאות – קבלה של וויזה אינה מבטיחה כניסה לארצות הברית. בנמל הכניסה לארצות הברית, יכול להתבצע עיכוב או ביטול של הוויזה על ידי פקידי המכס וההגנה על הגבולות של כוחות הביטחון וההגירה האמריקאים.